הורסקי בכנס משקיעי אגריפוד-טק: "משבר הקורונה האיץ תהליכים בתעשיית המזון"

בעקבות משבר הקורונה חלו שינויים משמעותיים בתעשייה האגריפוד-טק ברחבי העולם: שינויים בשרשראות אספקה, התנהגות צרכנים, שימוש בטכנולוגיות ועוד. גיל הורסקי, מנהל בכיר בחברת מונדליז העולמית דן בנושאים אלו בפאנל בכנס

הורסקי(Horsky) : "ישראל היא חממה לחברות טכנולוגיות בתחום האגריפוד-טק" | צילום: Canva
הורסקי(Horsky) : "ישראל היא חממה לחברות טכנולוגיות בתחום האגריפוד-טק" | צילום: Canva

בכנס שנערך באופן וירטואלי בין התאריכים 9-11 בנובמבר 2020, על ידי המכון הישראלי לחדשנות בשיתוף פעולה עם Start-Up Nation Central ו-GrowingIL, עבור משקיעים בענף האגריפוד-טק, דנו במספר שינויים שחווה הענף בעקבות משבר הקורונה. בנוסף לכך, נחשפו סטארטאפים ישראליים ופיתוחים טכנולוגיים בתחום, ונשמעו קולות שונים לגבי מעמדו החדש של המזון כחלק מן המהפכה הבריאותית ועוד.

בכנס, שבו נכחו מאות יזמים, משקיעים ואנשי מקצוע בכירים, נשאו דברים מספר מומחים מתאגידי מזון וחקלאות מרחבי העולם, כגון:  ADM, Nestle, Syngenta, PepsiCo.

בין הדוברים היה גם  גיל הורסקי Gil Horsky, מנהל בכיר בחברת מונדליז Mondelēz העולמית וראש זרוע החדשנות וההשקעות SnackFutures בחברה. במהלך דבריו דן הורסקי במגוון נושאים מהותיים לתעשייה.

"אינני חושב שהיה אי פעם זמן יותר מרגש להיות חלק מתעשיית המזון", אמר הורסקי. "אני חושב שהסיבה העיקרית לכך, היא העובדה שהצרכנים מעורבים ומשכילים יותר בכל מה שקשור למזון שהם צורכים – הם מעוניינים באוכל בריא יותר, אותנטי יותר ומותאם אישית לצרכיהם. דרישות אלו של הצרכנים יוצרות 'קרקע פורייה' לחדשנות בתחום טכנולוגיית המזון, והזדמנויות ליצירת חברות סטארט-אפ".

טרנדים מובילים בתעשיית הפוד-טק

לטענתו של הורסקי ישנם מספר טרנדים מובילים בתעשיית המזון בשנים האחרונות, אשר הולכים לצבור תאוצה ולהוות חלק גדול יותר בעתיד התעשייה. "אחד הטרנדים הבולטים ביותר, הוא פיתוח טכנולוגיות המגבירות את האמון של הצרכן בכל הנוגע לשקיפות, ביטחון תברואתי ויכולת מעקב אחר רכיבים ומרכיבים תזונתיים – אלו תהליכים שהחלו כמובן לפני פריצת מגפת הקורונה, אך הואצו באופן משמעותי בגללה", טען הורסקי.

הוא הוסיף: "טרנד נוסף הוא אוכל כתרופה (Food as Medicine), כלומר שימוש במזון פונקציונלי ייעודי לטיפול בבעיות פיזיות ורפואיות, דבר שאנו רואים יותר ויותר בתקופה האחרונה ושעתיד לטשטש את הקווים בין מזון, תוספי תזונה, ביו-טק ופארמה. אנחנו בהחלט רואים מספר חברות הנעות בכיוון זה וגם פיתוחים משמעותיים ומעניינים".

הורסקי גם מציין כי ישנם טרנדים נוספים, שניתן להבחין בהם בתחום התעשייה הירוקה, ופיתוח היכולות של תעשית המזון לשימור הסביבה. "אין ספק שהנושא של שמירה על הסביבה תופס את הכותרות בעשור האחרון ומסיבות מוצדקות. אנחנו כבר רואים פיתוחים של אריזות מתכלות – המיועדות להגן על סביבת המחייה שלנו וגם פיתוחים בתחום החקלאות, כמו חקלאות ורטיקלית וחקלאות ימית בת-קיימא", הוא פירט.

טרנד נוסף שהורסקי הציג הינו הדיגיטיזציה של תעשיית הפוד-טק. "נושא שיש לי עבורו תשוקה רבה הוא שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו AI, Big data ואחרות לביצוע אופטימיזציה בתהליכי פיתוח ומחקר, פיקוח על שרשראות אספקה, שיפור ביצועים ומכירות ועוד. זהו אחד מהתחומים שאני גם מעורב בהם באופן אישי".

הטרנד האחרון שציין הורסקי עוסק בפיתוח של תחליפי מזון חדשניים, אשר בעתיד צפויים להחליף מזון מן החי. "אי אפשר לדבר על טרנדים בעולם הפוד-טק מבלי להזכיר כמובן תחליפי מזון מן החי. חידושים טכנולוגיים שניתן לראות את הניצנים שלהם כבר היום, מאפשרים ייצור של מזון המבוסס על תאים, על חלבוני צמחים, התססה או ביולוגיה סינתטית. מוצרים אלו יהיו נפוצים מאוד בעתיד ויהיו מיועדים להחליף מוצרים כמו בשר, דגים, חלב, ביצים וכן הלאה".

נגיף הקורונה והשפעתו על התעשייה

בכנס הסביר הורסקי כי נגיף הקורונה שהתפשט ברחבי העולם הביא להמון שיבושים בשוק המזון, בשרשראות האספקה, בתהליכי הייצור, שינויים בשוק הקמעונאי, נטרול של ערוצי הפצה ועוד. לטענתו, שיבושים אלו הובילו לכך שחברות גדולות כקטנות נאלצו להגיב במהירות לשוק המשתנה באמצעות חדשנות.

"ראינו המון שינויים בשוק המזון, היצרניות נאלצו להתמודד עם המגבלות החדשות, שינויים בביקושים, קשיי אספקה של חומרי גלם וכו'. כל אלו אילצו את החברות לבצע התאמות למצב החדש באופן מהיר ובגמישות רבה", הסביר הורסקי.

בנוסף הורסקי ציין, ובצדק, את ההשפעה העצומה של נגיף הקורונה על הדרך בה אנשים שינו את צורת הצריכה שלהם. "אחד מהענפים שהושפעו באופן הכי משמעותי מהמגפה הוא תחום ה- e-commerce והצריכה הישירה לבית הלקוח. ראינו צמיחה במכירות דרך האינטרנט, שלולא הקורונה הייתה אורכת ככל הנראה מספר שנים. מדובר בהתנהגות צרכנית שהייתה קיימת בעבר כמובן, אך ההאצה הייתה משמעותית מאוד", פירט הורסקי.

"עוד תופעה מעניינת הייתה העלייה בביקוש למוצרי מזון בריאותיים, המגבירים את החסינות של הגוף ומעניקים אנרגיה", הציג גיל הורסקי ."דבר אחד מסוים שאני מאמין שנראה יותר ויותר ביקוש עבורו, ישירות בגלל נגיף הקורונה והמיתון המתקרב, הוא הצורך במוצרי מזון בעלי ערכים תזונתיים גבוהים במחירים זולים יותר. כיום רוב מוצרי הבריאות מתעשיית האגריפוד-טק, מתומחרים במחירי פרימיום. התפקיד שלנו כמובילי חדשנות יהיה לנסות להוזיל את המוצרים ולהתאימם לדרישות הצרכנים".
החדשנות הישראלית

מדינת ישראל נחשבת למעצמת הייטק וחדשנות ברחבי העולם, גם בתחומי הפוד-טק והאגריפוד-טק. חברות ישראליות פיתחו מספר חידושים במגוון של היבטים בענפי החקלאות, ייצור המזון, השקיה, טכנולוגיות מידע לתעשיות המזון ועוד.

בכנס נשאל הורסקי מדוע נוף החדשנות הישראלי חשוב עבור התעשייה ועבור חברת מונדליז בפרט, על כך השיב: "מדינת ישראל היא חממה לחברות טכנולוגיות בתחום האגריפוד-טק, זוהי עובדה. ישנם מספר גורמים לייחודיות של ישראל, כמו השילוב של תחומי אגריפוד, ביוטק וטכנולוגיות נתונים, זאת לצד העובדה שמדענים רבים מגיעים ממקצועות כמו כימיה, ביולוגיה ופארמה, ומיישמים את הידע שלהם לפתוח של חידושים טכנולוגיים".

הוא הוסיף ש"חשוב גם להבין, שהיות ומדינת ישראל היא שוק יחסית קטן, יזמים בכל הענפים מכוונים כבר מההתחלה אל השוק הגלובלי ומחפשים הזדמנויות לצמוח בשוק האמריקאי והשוק האירופי. זה הופך אותן למאוד מושכות עבור חברות גדולות ומשקיעים".

לאחרונה השקיעה חברת מונדליז,  בהובלתו של גיל הורסקי, בסטארט-אפ פודטק ישראלי בשם Torr, המהווה חלק מחממת הפודטק של שטראוס, דה קיטשן. החברה פיתחה טכנולוגיה המאפשרת להרכיב חטיף באמצעות חומרי הגלם שלו, ללא שימוש בהדבקה באמצעות חומרים מבוססי סוכר, ועל ידי כך משתפר הערך התזונתי של החטיף. על זה הורסקי אמר: "תעשיית האגריפוד-טק הישראלית עברה קפיצת דרך משמעותית בשנים האחרונות, ונחשבת למובילה עולמית בתחום".

"העובדה לכך היא שהשקעת הסטארט-אפ הראשונה שבחרנו לעשות מחוץ לגבולות ארה"ב – היא בחברת הפודטק הישראלית Torr . במונדליז אנחנו מחויבים לאקוסיסטם הישראלי, ונמשיך לשתף פעולה ולהשקיע ביזמים וטכנולוגיות ישראליות", סיכם הורסקי.

השארת תגובה