סיכום שבועי: החסינות ו'תוכנית ה-100'

שיח החסינות הוסט לטובת שאלת סיפוח בקעת הירדן • בש"ס מסמנים מטרות: תמיכה בנתניהו ומדינה יהודית • גוש השמאל-ערבים שומר על יתרון קל לעומת גוש הימין-חרדים, עוצמה יהודית מתחת לאחוז החסימה

הרב רפי פרץ
הרב רפי פרץ

רגע סגירת הרשימות בכנסת לא תאם במאומה את הציפיות. עריקות, לחצים, מעברים ובגידה אחת גדולה, הובילו את גוש הימין להקמת מפלגת 'ימינה', שהותירה מאחור את איתמר בן גביר, שרק שעות קודם לכן היה בטוח כי דרכו לכנסת הבאה נסללה.

תזכורת קלה: רפי פרץ, יו"ר הבית היהודי, כרת ברית עם איתמר בן גביר וסיכם איתו על ריצה משותפת, ובכך ניסה לדחוק את בצלאל סמוטריץ', שמצדו ניהל מגעים עם בנט ושקד. הכל אמור היה לעבוד על פי התכנית – כשפרץ מצייץ מהכנסת 'מילה זו מילה', עדות למחויבותו לבן גביר – אלא שאז נכנס נתניהו לתמונה והפעיל מכבש לחצים על פרץ, כולל איומים בלקיחת תפקיד השר שהוא מחזיק בו וכולל הזעקת זקן רבני הציונות דתית הרב חיים דרוקמן.

המהלך ששבר את ההתנגדות היה במעברה של הח"כית לשעבר עידית סילמן ל'ימין החדש', ובכך נותר פרץ לבדו. בראשות הרשימה החדשה יעמוד נפתלי בנט, אך המנצח הגדול הוא בצלאל סמוטריץ' שהצליח לגבור על פרץ, כולל פירוק המנגנון המפלגתי שלו עד דק. למעשה, פרץ הוא הח"כ היחיד שמכהן מטעם 'הבית היהודי'. מוטי יוגב, שנבחר באופן דמוקרטי במוסדות המפלגה, נדחק אל מחוץ לעשירייה הראשונה.

בסביבת נתניהו ניסו הוציאו הודעות שביקרו את בנט וגם את סמוטריץ', נגדו נטען כי הוא עלול, ובכן …ללכת עם השמאל. פרץ זכה לחיזוקים, כשהוא והנציגה החדשה שהביא – העיתונאית שרה בק – זכו לפגישת מחמאות עם נתניהו. על פי פרסומים, נתניהו הבטיח לפרץ מינוי אישי שלו לשר בממשלה הבאה – ללא קשר לתוצאה הפוליטית – זאת כמחווה לבגרות שהפגין.

ברגע האחרון, נאלץ בן גביר ליטול במהירות טפסי התמודדות והגיש את רשימתו ליו"ר ועדת הבחירות. הוא כינס מסיבת עיתונאים – הראשונה מתוך סדרת מסיבות עיתונאים שתוזמנו בכישרון רב לעת פתיחת מהדורות החדשות – בה הביע במילים נמרצות את בגידתו של רפי פרץ בהסכם שנחתם ביניהם. בהמשך השבוע התכנסה "מזכירות עוצמה יהודית" והוכרעה בעד ריצה עד הסוף, חרף הלחצים מצד נתניהו להסיר את התמודדותם.

למקרה שתהיתם, רפי פרץ הסביר ארוכות כי ההפרה הבוטה של ההסכם הייתה בשל האחריות לארץ ישראל, עם ישראל, תורת ישראל והציונות הדתית.

מכחול לבן לליכוד

ח"כ גדי יברקן תרם משמעותית לעניין הפוחת והולך בסגירת הרשימות. יברקן, איש רשימת תל"ם ב'כחול לבן', ערק לשורות 'הליכוד', זאת לאחר שדרש לקבל שדרוג בתוך 'כחול לבן', בטענה לתרומה מכרעת בהבאת מנדטים מקרב קהילת יוצאי עדת אתיופיה. משסורב, נכנס למגעים צפופים עם אנשי 'הליכוד' וסגר על המקום ה-20 ברשימה.

מי שנכנס לרשימת 'כחול לבן' במקומו של יברקן היא עו"ד מיכל קוטלר וונש. כחלק ממהלך העריקה נאלץ יברקן להתפטר מהכנסת, ובמקומו נכנס ח"כ לשעבר יוראי להב הרצנו. עידן רול, המועמד הראשון להחלפה, העדיף לוותר על חודש וחצי בכנסת ולהישאר בעבודתו בחברת הייטק.

קורצים לימין

ולאור תחושת המיאוס בקרב הציונות הדתית, קיבלו ב'כחול לבן' החלטה אסטרטגית לפנות למצביעי הימין ולהציע להם אלטרנטיבה ראויה. הח"כים הימניים ברשימה הובלטו, משרד פרסום מגזרי גויס, סרטון ראשון – הכולל תיעוד מהאלימות שפרצה בכינוס 'הבית היהודי' ערב הגשת הרשימות – פורסם, המטרה סומנה והדרך לביצוע קצרה. ב'כחול לבן' מניחים שהמצביעים שכבר נתנו להם את קולם מקרב המרכז-שמאל יישאר איתם גם למערכת הבחירות הקרובה, וכל שנותר להם הוא לחתוך ימינה ולהביא עוד מנדטים מהימין הרך.

ה'ספין' שהריץ נתניהו ערב הבחירות האחרונות על סיפוח בקעת הירדן, הצליח להפוך לכותרות משמעותיות, זאת לאחר שבני גנץ ובוגי יעלון יצאו לסיור בבקעה והכריזו כי ממשלה בראשותם תפעל גם היא לסיפוח. ההבדלים בינם לבין נתניהו ברורים – הם מדברים על סיפוח בהסכמה בינלאומית, כלומר 0 סיכויים – אך הם ספגו אש צולבת גם מכל מפלגות השמאל, שזעמו על ההצהרה, וגם ממצד נתניהו, שהציע להם להרים את הכפפה ולהצביע מיידית על סיפוח, עוד לפני הבחירות.

אחוות מיעוטים

ובתוך כך, ח"כ אופיר סופר הגיש מטעם הליכוד בקשה לוועדת הבחירות, לפסול את ח"כית היבא יזבק (בל"ד) מהתמודדות לכנסת, זאת בשל שיתוף פוסטים המהללים 'שהידים', בהם רוצחי ישראלים. גם כאן הצטרפה 'כחול לבן' למחנה הימין והודיעה כי תצביע בעד הפסילה. ברשימת השמאל המאוחדת (העבודה-גשר-מרצ) הודיעו על חופש הצבעה, ובעוד נציגי העבודה יצטרפו לבקשת הפסילה, נציגי מרצ יצביעו נגד. ש"ס תתמוך אף היא, יהדות התורה צפויה להיעדר מהדיון, זאת בשל "אחוות מיעוטים" נושנה וחשש מתקדים שפסילת נציגי מיעוט עלולה לפעול בעתיד נגדם. ההחלטה עדיין עשויה להשתנות.

שעון החול של ראש הממשלה בנימין נתניהו הולך ואוזל. לאחר שביקש מהכנסת לדון בחסינותו ופעל בכל דרך למנוע את הדיון, נותר יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין החומה האחרונה שאמורה הייתה לטעמו של נתניהו לבלום את דיוני החסינות, אך החומה התמוססה. אדלשטיין הודיע כי הוא יכנס את מליאת הכנסת ביום שלישי לדיון בהסרת חסינותו של נתניהו, וזאת כפי שמחייב תקנון הכנסת.

באופן רשמי, נתניהו לא הביע את זעמו, אך בני משפחתו ו"סביבתו" מיהרו להטיח רפש באדלשטיין, כולל השתלחויות אישיות. על פי הגורמים, "עצוב לראות כיצד אדלשטיין נופל למלכודת של השמאל, הוא מאפשר במו ידיו להפוך את הכנסת לקרקס פוליטי בזמן בחירות בכך שהוא נותן את ידו לתחבולות השמאל שמנסה להשתמש בכנסת רק כדי לנטרל את נתניהו". נתניהו הבן, יאיר, האשים את חמיו של אדלשטיין בדברים חמורים, ולאחר מכן מחק.

ב'כחול לבן' מתקשים להיות שבעי רצון מהתנהלות אדלשטיין, במה שנראה כמו מריחת זמן (כינוס המליאה כשבועיים לאחר הבקשה, בתירוצי לו"ז), אך לא מתכוונים לממש את איומיהם להחליף את אדלשטיין. על פי ראשי המפלגה, הם ינהלו דיון "מקצועי והוגן" בעניין החסינות.

בליכוד נרשמים חילוקי דעות הכיצד להתייחס לדיון החסינות בכנסת. בעוד ח"כ מיקי זוהר מציע להחרים כליל את הדיון, כדי "להוכיח" את הקרקס של השמאל ואדלשטיין, הרי שח"כ שלמה קרעי מוביל טון אחר המבקש להילחם מבפנים בכל הכלים העומדים לרשותם. הכרעה טרם נרשמה.

התחילו את הקמפיין

ועל רקע דיוני ההדחה, השבוע נפתחו באופן רשמי מערכות הקמפיין של המפלגות הגדולות. ראש הממשלה ורעייתו נתנו את אות הפתיחה באירוע בבנייני האומה, עליו ניכרו היטב טביעות האצבע של היועצים האמריקאיים החדשים שגויסו למערך וכבר הספיקו לשוב לארץ מולדתם: צעירים מריעים כתפאורת רקע מאחורי נתניהו, שלטים אחידים ודוברים שתפקידם להלהיב את המשתתפים כהקדמה לעלות המנהיג על הבמה.

כפי שדובר רבות בתקופת הפריימריז לליכוד, נתניהו צפוי להשקיע רבות בקמפיין שטח ופחות בפעילות דיגיטלית.

תקרית פעוטה שאירעה במוצאי שבת, מונפה כבר היטב על ידי נתניהו. היה זה כשדרכיהם של אביגדור ליברמן ומירי רגב הצטלבו בחילופי אורחים בפאנל תקשורתי. "אני אומר שלום רק לבני אדם", אמר ליברמן וסירב לברך את השרה. נתניהו ושרי הליכוד העלו ציוצי תמיכה ברגב ובוז לליברמן.

'כחול לבן' השיקו השבוע שלטי בחירות ראשונים, תחת הסלוגן החדש שילווה את הבחירות 'חייבים להתקדם'. בניגוד לבחירות עברו, מנהיגותו של גנץ כמועמד לראשות הממשלה מודגשת, כהמשך לוויתור של לפיד על הרוטציה.

בתוך כך, סקר כאן חדשות שהתפרסם אתמול (חמישי) מראה כי כחול לבן וגוש המרכז-שמאל-ערבים שומרים על יתרון קל לעומת הליכוד וגוש הימין-חרדים. לפי תוצאות הסקר שנערך על ידי מכון קנטאר, כחול לבן תקבל 35 מנדטים ואילו הליכוד יקבל 31. גוש השמאל יקבל 57 מנדטים, גוש הימין 55 וישראל ביתנו שמונה. מדובר בהתחזקות של מנדט אחד למפלגתו של אביגדור ליברמן על חשבון כחול לבן, בהשוואה לתוצאות הסקר משבוע שעבר.

חלוקת המנדטים על פי הסקר הנוכחי, כחול לבן – 35, הליכוד – 31, הרשימה המשותפת – 13, העבודה-גשר-מרצ – 9, ש"ס – 8, ימינה – 8, יהדות התורה – 8 וישראל ביתנו – 8. מפלגת עוצמה יהודית לא עוברת את אחוז החסימה, וזוכה לתמיכה של 1.9% מהמשיבים בסקר.

השארת תגובה