איך עושים ייפוי כח מתמשך?

עורך דין נועם קוריס
עורך דין נועם קוריס

שאלה: צו קיום צוואה וצו ירושה – מה הקשר ביניהם?

תשובה: צוואה הינה מסמך משפטי שנעשה על ידי המוריש בעודו בחיים ובו הוראות כיצד המוריש מבקש לחלק את רכושו בין יורשיו לאחר שילך לעולמו. בצוואה יכול המוריש לקבוע קשת רחבה של אפשרויות בנוגע למה שיעשה ברכושו לאחר מותו וצו קיום הצוואה הינו למעשה אישור בית המשפט או הרשם לענייני ירושה לקיים את הצוואה כפי שביקש המוריש.

להבדיל, צו ירושה ניתן דווקא במקרים בהם המוריש לא הותיר אחריו צוואה ועל כן לא ניתן לבקש את קיומה של הצוואה ובמקרה כזה יחולו הוראות חוק הירושה בקשר לדרך בה יחולק הרכוש של המוריש.

לפי חוק הירושה וככל והמוריש לא הותיר צוואה יחולק רכושו בצורה שרירותית, כאשר החלוקה הראשית תהיה מחצית מרכושו לילדיו ומחצית מרכושו לבת זוגו.

 

שאלה: שלום, אימי חולת אלצהיימר ודמנציה. יש כוונה לבצע בבניין בו היא מתגוררת פרוייקט תמא 38 היות וכרגע אין לאימי אפוטרופוס היות ואני ואחותי מסוכסכים ולא מסכימים על מינוי שלנו לאפוטרופוסות על רכוש השאלה האם אנו יכולים להתמנות לאפוטרופוסות רק על נושא ספציפי של ההסכמה והחתימה לביצוע הפרוייקט ולהחריג כל נושא אחר. תודה מראש.

תשובה: אין מניעה להתמנות כאפוטרופוס לעניין ספציפי, אם בית המשפט משתכנע שזהו הפתרון הנכון בנסיבות הקיימות?

 

שאלה: כנראה שנצטרך למנות אפוטרופוס לאמא שלנו שכבר אינה מסוגלת לקבל החלטות בעצמה.

הבנתי שצריך לקחת עו"ד ולפנות לבית המשפט. השאלה היא האם בכל מקרה יהיה דיון בבית המשפט כדי למנות אותי ואת אחי כאפוטרופוס? או שבכלל אין צורך שנגיע לבית המשפט והכל נעשה באמצעות הגשת מסמכים. אם בכל זאת צריך, האם גם אמא תצטרך להגיע לבית המשפט? היא כבר לא יוצאת מהבית והוצאה שלה היא סיפור לוגיסטי מורכב. חשוב להדגיש שלא צפויות שום בעיות או התנגדויות מבני המשפחה והכל נעשה בהסכמה בין כולם.

תשובה: אם יש הסכמה והמסמכים הרפואיים ברורים, בדרך-כלל אין צורך בדיון.

שאלה: בית המשפט הגדיר אותי כאפוטרופוס קבוע על דוד שלי, דבר זה נקבע לאחר הגשת דו"ח שנתי 2018 שאושר ע"י מחלקת הפיקוח. לאחר מכן האפוטרופוס הכללי אישר עבורי שכר חודשי עבור 2018 אבל לא עבור 2019 בטענה שעוד לא הוגש הדו"ח עבור 2019.

שאלתי היא מה החוק אומר? האם זה באמת כך שהשכר מאושר רטרואקטיבי רק לאחר! הגשת דו"ח שנתי וכל פעם זה צריך להיות מאושר מחדש, או שבית המשפט יכול להחליט על שכר קבוע שמשולם בכל חודש כמובן לאחר הגשה של דו"ח אחד ומתוקף היכרות של הפעילות שלי עבור החסוי?

תשובה: התנאים לקביעת שכר לאפוטרופוס קבועים בתקנות ועל פי שיקול דעת בית המשפט. הדבר תלוי גם באופן ניסוח הבקשה המוגשת לבית המשפט ובעמדתו של האפוטרופוס הכללי לגביה.

ניתן לשלוח שאלות למדור במייל kurislaw@gmail.com

עו"ד נועם קוריס מייסד משרד נועם קוריס ושות' בשנת 2004. משרד עורכי דין נועם קוריס ושות' עוסק במשפט מסחרי מאז שנת 2004. עו"ד נועם קוריס בעל תואר מסטר במשפט מאוניברסיטת בר אילן.

השארת תגובה