תלמדו: כשלקוח מעכב תשלום

עורך דין נועם קוריס
עורך דין נועם קוריס

שאלה: במסגרת טסה לחופשה בחו"ל איחרה הטיסה בלמעלה משעתיים וחצי בהם חיכינו בנמל התעופה ובכלל לא התייחסו אלינו, האם אנחנו זכאים לפיצוי ?

תשובה: בהתאם לחוק התעופה במקרה שמטוס מאחר בלמעלה משעתיים על חברת התעופה לספק לנוסעים מזון ושתייה ושירותי תקשורת. במידה ולא סופקו ההטבות לעיל שעל חברת התעופה הייתה החובה להציע לכם, הרי שבאפשרותכם לתבוע פיצויים לדוגמה לפי אותו חוק, בסכום שלא יעלה על הסך של 10,390 ₪ לנוסע.

כדאי לומר שבמקרה של איחור של בין 5 ל – 8 שעות זכאי הנוסע לבטל את כרטיס הטיסה ולקבל את תמורתו או לדרוש טיסה חלופית ביום המחרת.

חשוב להוסיף, שהמקרים לעיל יכולים להתאים גם להגשת תביעה ייצוגית, כך שאדם אחד מבקש לחייב את חברת התעופה לפצות את כל מי שנפגע מהפרת הכללים שתוארו, ואף לזכות בעצמו בסכום של עד 5% מסך כל הפיצוי שיועבר לכלל הנוסעים, סכום שיכול להיות משמעותי למדי ככל ומדובר בתופעה החוזרת על עצמה בחברת תעופה מסויימת.

שאלה: אני מפעיל עסק ונותן שירותים אבל מספר לקוחות ולקוחות לשעבר מתמהמהים עם תשלום החוב שנשאר להם, בדרך כלל כמה אלפי שקלים. לגבי כל לקוח יש לי הזמנת עבודה מהלקוח, אישורי ביצוע לשירות חשבוניות וכרטסת. פניתי לאותם לקוחות מתמהמהים ונראה לי שאין בכוונתם לשלם ללא הוצאה לפועל. האם באפשרותי לפנות בתביעה ישירה להוצאה לפועל לגביית חובות העסק כמו שעושים הבנקים לגביית החובות שלהם?

תשובה: במידה ויש ברשותך את המסמכים שציינת או מסמכים נוספים ומתאימים שיכולים להיחשב כראיה בכתב לפי החוק ההוצאה לפועל, תוכל באמצעות עו"ד מתאים להגיש את גביית החובות שלך ישירות להוצאה לפועל בצורה דומה לזו שנוקטים הבנקים.

המסלול לתביעות בהוצאה לפועל ללא פנייה לבית המשפט אינו שייך לבנקים בלבד וכל אדם או תאגיד שיש בידיו את הראיות המתאימות לפי החוק ובמקרים רבים מספיק שיהיה אפילו מסמך חתום אחד, בכדי שכל מי שחייבים לו כסף- אפילו אם הוא עסק קטן או אדם פרטי- יוכל לפנות בתביעה ישירות להוצאה פועל, ללא צורך בפנייה מוקדמת לבית המשפט.

כדאי לבחון פנייה במסלול ישיר שכזה ואפילו להתאים את "מנגנון" הגבייה בעסק להוראות חוק זה, כי מסלול התביעה הישירה להוצאה לפועל חוסך במקרים רבים לא רק את הזמן שצפוי להתבזבז בבית המשפט, אלא גם את עלויות האגרות ובמקרים רבים גם את שכר טרחת עורכי הדין הנדרשים לצורך ניהול ההליך בבית המשפט.

כדאי לשים לב לעניין עלויות אלו, כי במקרים רבים אחרי דיון ארוך בבית המשפט, עדיין יש צורך גם בהפעלת הליכים במסגרת ההוצאה לפועל, כך שעלויות בית המשפט הן לא במקום עלויות ההוצאה לפועל- אלא בנוסף אליהן.

שאלה: לפני 9 שנים בית המשפט נתן פסק דין לטובתי על סכום כסף מסויים והנתבע מעולם לא שילם לי את הכסף ואני לא תבעתי את הפסק דין מסיבות אישיות שלי שלא היה לי זמן להתעסק בזה. האם אני עדיין יכול לעשות משהו עם פסק הדין או שהחוב כבר התיישן?

תשובה: תקופת ההתיישנות על גביית או ביצוע פסק דין היא 25 שנים כך שאתה רשאי לפנות להוצאה לפועל לביצוע פסק הדין.

עו"ד נועם קוריס מייסד משרד נועם קוריס ושות' בשנת 2004. משרד עורכי דין נועם קוריס ושות' עוסק במשפט מסחרי מאז שנת 2004. עו"ד נועם קוריס בעל תואר מאסטר במשפט מאוניברסיטת בר אילן.

ניתן לשלוח שאלות למדור במייל kurislaw@gmail.com

השארת תגובה