הבנק מסרב למסור מסמכים – מה עושים?

אילוסטרציה, סניף בנק
אילוסטרציה, סניף בנק

שאלה: הבנק הגיש נגדי תביעה להוצאה לפועל ואני רוצה להגיש כתב הגנה אבל חסרים לי מסמכים ודפי חשבון שהבנק מסרב לתת לי בגלל ההליכים המשפטיים. מה באפשרותי לעשות?

תשובה: במידה והבנק הגיש נגדך תביעה ישירות להוצאה לפועל אין לך זכות מוקנית להתגונן מפני התביעה, אבל אתה רשאי להגיש התנגדות לביצוע תביעת הבנק ולבקש מרשם ההוצאה לפועל שיורה לבנק להמציא לך את המסמכים הרלבנטיים לשם כך. במידה ותגיש התנגדות שתראה לפחות הגנה לכאורה והבנק לא יצליח להפריך את התנגדותך כבר בדיון הראשון, תביעת הבנק תועבר לבית המשפט שידון בטענות הבנק ובטענותייך כאשר ברוב המוחלט של המקרים יעוכבו כל הליכי ההוצאה לפועל עד למתן פסק הדין הסופי בתום הדיון שיערך בבית המשפט. חשוב לומר, שבמידה ויינתן צו המחייב את הבנק להמציא לך את המסמכים הרלבנטיים אך הבנק ימשיך לעמוד בסירובו – בית המשפט יהיה רשאי למחוק את תביעת הבנק אפילו מסיבה זו כשלעצמה.

שאלה: ניסיתי לקחת הלוואה מהבנק ונאמר לי שיש לי בי. די. אי שלילי. אפשר לעשות עם זה משהו?

תשובה: בי. די. אי הינה חברת מידע כלכלי שמספקת לגופים שונים מידע כלכלי, למשל מידע על שיקים חוזרים, על הליכים משפטיים או הליכי הוצאה לפועל, ומידע זה משמש את הבנקים בכדי לדרג את סיכון מתן ההלוואה. לא כל מידע כלילי אודותינו מגיע לדו"חות בי. די. אי אך לכל סוג מידע (שלילי או חיובי) קיימת תקופת דיווח המוגדרת בחוק, לאחריה אסור לכלול את המידע בדוח נתוני אשראי, הזמן המרבי המותר להצגה של נתונים מהוצל"פ הינו 5 שנים מתאריך פתיחת התיק ואילו הזמן המרבי להצגה של חשבון מוגבל הינו 3 שנים מסיום ההגבלה. לעניין מחיקת הרישום – לא נדרש לעשות דבר. אבל כדאי להיות עם היד על הדופק. הדרך לעשות זאת היא ע"י הזמנת דוח עצמי ובדיקתו.

קיימים מספר בעלי רישיונות לאיסוף נתוני אשראי. לכל אחד מאגר נתונים משלו ותוכנה משלו להפקת דוחות נתוני אשראי. בהתאם לחוק נתוני אשראי, לכן, שווה להזמין דוח עצמי מכל אחת מחברות שירות נתוני האשראי כדי לוודא שהנתונים נמחקו מכל מאגרי הנתונים. אין טעם לנסות ולבקש מחיקת הנתונים לפני תום המועד הקבוע בחוק, שכן בקשה כזאת תסורב, ובצדק.

 

שאלה: הגשתי תביעה לבית הדין לעבודה שקבע שלפני כל דיון התביעה תגיע למגשר. האם אני יכול לסרב להליך הנ"ל?

תשובה: הגישור עצמו הוא הליך וולונטארי אך בבתי המשפט שלנו יש ניסיון להביא כל סכסוך כספי קודם כל לגישור- ולשם כך נקבעה בחוק פגישת המהו"ת שהיא פגישה בה ניתן הסבר על הליך הגישור ופגישה זו היא פגישה שחובה להתייצב בה – גם אם לא רוצים לקיים את הליך הגישור עצמו: על הצדדים להתייצב בפני מגשר, כאשר פגישת המהו"ת היא ללא תשלום למגשר. המגשר מסביר את יתרונות הגישור, את התאמתו להליך הספציפי ומברר עם הצדדים את נכונותם להשתתף בהליך הגישור. הליך הגישור יכול בהחלט להביא לסיום הסכסוך מבלי צורך בהתדיינות בבית המשפט/בית הדין. היה והגיעו הצדדים להסכם בגישור- יובא ההסכם לפני בית הדין- שייתן לו תוקף של פסק דין, תוך שהוא מחזיר לתובע את האגרה ששילם.

ניתן לשלוח שאלות למדור במייל [email protected]

השארת תגובה