
הקדמה קצרה: מצבם של הקשישים במדינת ישראל אינו מהטובים שיש, והקשישים אשר סובלים יותר מכל הינם הקשישים הגלמודים. יצאנו לבדוק את מצבה של אוכלוסיית הקשישים הבודדים בכל השנה ובפרט במשך תקופת החגים. לצורך כך שוחחנו עם שני ראשי עמותות שמטפלים באוכלוסיית הקשישים – שמואל (סמי) קידר מנכ"ל עמותת הל"ב (אשר מאגדת תחתיה מאות עמותות אשר מטפלות בקשישים) וגב' תמר שיף, מנהלת עמותת 'משגב לקשיש'.
הכתבה המלאה בסוף השבוע ב'כל ישראל'
נפתח בסיפור קשה שהגיע ל'קו עיתונות': הגב' רחל אברהמי מספרת על מצב גיסתה, גב' שושנה נאווי (שלא יכולה לשוחח איתנו בעצמה, בעקבות מצבה הרפואי). "שושנה חיה לבדה בביתה ומצבה הבריאותי לא טוב וגם מבחינה נפשית היא זקוקה לסיוע. בביתה הייתה אמבטיה ובשביל להתקלח היו צריכים לעלות מדרגה, בעקבות מצבה הבריאותי היא חששה להיכנס ולהתקלח שמא תיפול. שושנה אף נמנעה מלהיפגש עם משפחתה בעקבות הבושה במצבה, וזה הגיע למצב שהיא לא התקלחה במשך חודשים ארוכים".
עד לפני כשנתיים, שושנה התביישה מלספר על כך, עד שגיסתה הגב אברהמי גילתה את המצב, והעבירה את הסיפור ל'משגב לקשיש', שם לא חיכו אף לרגע ותיקנו את המצב.
"דבר ראשון אני רוצה לומר כי ישנה בעיה אחת קשה ומאסיבית בקרב אוכלוסיית הקשישים, והיא הבדידות", פותחת גב' תמר שיף. "לקשישים הבודדים אין חברה משפחתית קרובה תומכת ומסייעת במהלך כל השנה ובחגים הבעיה הזו מתעצמת שבעתיים. מדובר במדרון חלקלק ולצערנו ברגע שקשיש נהיה בודד אתה רואה שהוא מהר מאוד נהיה חולה ולאחמ"כ מתאשפז ואז הקשיש נהפך לסיעודי. כיום הממשלה לא נותנת לבעיית הבדידות מענה".
לדבריה, "אדם שמתחיל את השנה ותמיד היה רגיל לשמוע תקיעת שופר בבית הכנסת, כיום הקשיש הבודד שאין לו משפחה והוא מתקשה בהליכה, נמצא במצב שאיננו יכול לצאת מביתו ולשמוע שופר, והדבר הזה משליך עליהם במבחינה נפשית ורפואית, זה פשוט קטסטרופה עבור הקשיש, או אם מדובר באמירת 'יזכור' – ישנם ניצולי שואה ששרדו את התופת ומה שהם רוצים זה לומר יזכור על משפחתם שנספתה בשואה ואינם יכולים מבחינה פיזית לצאת ולומר יזכור על יקיריהם".
סמי (שמואל) קידר מסכים שזו הנקודה: "הבדידות היא מכת מדינה בקרב קשישי ישראל, הבעיה הולכת ומתרחבת. עמותות החסד עושות פעולות אותן הממשלה צריכה לעשות, צריך להקים משרד ממשלתי מיוחד שיהיה הגוף היחיד האחראי על הקשישים".
משרד הרווחה בתגובה לתחקיר הקשישים
משרד העבודה והרווחה בהובלת השר חיים כץ השיק לפני 6 חודשים את *תכנית "יחד" להפגת בדידותם של קשישים* שאינם זכאים לשירותי חוק סיעוד ולמטפל מביטוח לאומי וגרים בגפם בקהילה, ובאחרונה הרחיב את התוכנית שיועדה במקור לגילאי 86+ ופתח אותה להצטרפות החל מגיל 80, במטרה להגיע לכ-15,000 אזרחים ותיקים.
במסגרת התכנית מתקיימים 3-6 ביקורים בשבוע בבית הקשיש למשך שעה בכל פעם, על ידי אזרחים ותיקים צעירים יותר, ו"ביקורים" וירטואליים מרחוק, באמצעות מערכת תקשורת מונגשת במיוחד לאזרחים ותיקים, המסבה את מכשיר הטלוויזיה הביתי לפלטפורמה לצ'אט וידאו חי, במטרה להפיג את הבדידות ולבסס קשר אישי עם המלווה. במהלך הביקורים מתבצע גם מעקב אחר מצבו, תנאי המגורים ותנאי המחייה של הקשיש. קיימת העדפה להעסקת אזרחים ותיקים "צעירים" הזכאים לגמלת הבטחת הכנסה או השלמת הכנסה, בהיקף משרה שיאפשר להם להמשיך ליהנות מהגמלה ומבלי לפגוע בה, ובמקביל להגדיל את גובה הכנסתם. ניצולי שואה בכל גיל זכאים לביקורים וירטואליים. השרות מוצע לזכאים באופן יזום, וניתן להם ללא כל עלות. התכנית החלה לפעול בערים: ת"א, ר"ג, ראשל"צ, נתניה, חיפה, נהריה, עכו, ק.מוצקין וכרמיאל.
בנוסף לכך לקראת תקופת החגים משרד העבודה והרווחה קורא לכל אזרח ותיק ובודד, ובכלל זה לניצולי שואה, אשר אין להם עם מי לחגוג את החג, להגיע לחגוג ולנפוש באחת ממסגרות האירוח שיפעיל המשרד בנופשונים ובתי אבות ברחבי הארץ. *המשרד יממן לכל קשיש בודד שהות של שלושה עד ארבעה ימים במהלך ראש השנה או סוכות (בהתאמה), לבחירת הקשיש, הכוללת אירוח מלא, לינה, ארוחות חג ופעילויות חברתיות.* מי שמעונין להתארח במסגרות בחג, מוזמן לפנות למחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית.
למידע נוסף ניתן לפנות למוקד משרד העבודה והרווחה בטלפון מספר 118 מכל מכשיר טלפון, הפועל 24 שעות ביממה כל ימות השנה.
יו"ר סיעת ש"ס בכנסת, ח"כ יואב בן צור, מסר: "נתוני התחקיר מבישים והמציאות בה קשישים חסרי ישע חיים בעוני מחפיר היא כואבת ואכזרית. חרף העובדה שתנועת ש"ס הממשיכה את דרכו של מרן, הרב עובדיה יוסף זצ"ל, משקיעה מאמצים ומשאבים רבים על מנת לטפל בפניות ציבור רבות של קשישים, לרבות בתיקון עוולות כלליות ופרטניות, משרדי הממשלה עמם נמנים: האוצר, הרווחה והמשרד לאזרחים ותיקים, צריכים לקיים ישיבת חירום על מנת למזער את הליקויים הקיימים בטווח הקצר, וכן לגבש תכנית שנתית ורב שנתית שתתגבר את הסיוע לקשישים נזקקים וחולים. בבני הגיל השלישי יש לנהוג כאילו היו ההורים של כולנו, גם אם הם עריריים ואין להם משפחות שישמיעו את צעקתם לעזרה. אין ספק כי למדינת ישראל יש את התקציבים לטפל בעוולות שהוצגו ולמנוע מתחקיר כזה לחזור על עצמו".
ח"כ איציק שמולי, יו"ר השדולה למען האזרחים הוותיקים, הגיב: "ממשלת ישראל מקבלת ציון נכשל בכל הנוגע לטיפול בקשישים ובאוכלוסיות המוחלשות במדינה. מצד אחד האוצר הוסיף 6 שקלים מעליבים לקצבאות הזקנה ומהצד השני הממשלה כולה מפריטה גם את הדאגה לקשישים, שהופכים להיות תלויים בעמותות פרטיות ותרומות. על רקע תקופת החגים הנושא בולט יותר, אך במשך כל השנה יש לדאוג לשיפור רווחתם ותחושותיהם של הקשישים בישראל וכך אני פועל בתפקידיי בכנסת. המאבק שלנו להעלאת קצבאות הזקנה רק התחיל ואני מקווה שבסופו הקשישים יקבלו את מה שמגיע להם."
ח"כ פנינה תמנו שטה מ'יש עתיד' מסרה: "ממשלת ישראל התרגלה שמי שממלא את תפקידה אלו עמותות החסד ובכך מפקירה את האזרחים הותיקים במקום לקחת אחריות ולספק מענה הולם. כל יום שיש זקן או זקנה שחיים בחרפת רעב או בדידות הוא כישלון לאומי שלנו כמדינה. לא ייתכן שנפקיר רבים להמתין ליומם האחרון. המדינה חייבת לקדם תכנית לאומית מקיפה ששמה את זקני הארץ בראש סדר העדיפויות. לא כל שכן כאשר אין מדובר בחלק זניח באוכלוסייה- האזרחים הותיקים מהווים יותר מ10% מכלל אזרחי ישראל ומספרם עולה ביחד עם תוחלת החיים בעידן המודרני".
ח"כ מיכאל מלכיאלי מש"ס הגיב: "הנתונים שמתפרסמים בכתבה אודות מצבם של הקשישים מצערים וקשים מאוד. אוי לנו עם כך המדינה והגופים המוסמכים מתייחסים לאוכלוסיית הדור השלישי שתרמו רבות לחברה ולמדינה. בד בבד, עם פתיחת מושב החורף, בכוונתי להגיש בקשה לדיון מהיר במליאת הכנסת בעניין. לא נעבור על כך לסדר היום".