עכשיו זה רשמי: רחובות נגד שר האוצר

אתמול (ד') הוגשה עתירה לבג"ץ למתן צווים על תנאי צו ביניים ובקשה לקיום דיון דחוף, המורה לנמק מדוע הזכאות לתשלום פיצויים בגין נזק עקיף שנגרם במבצע 'צוק איתן', אינה חלה על העיר רחובות

ראש העיר רחמים מלול בלשכתו
ראש העיר רחמים מלול בלשכתו

רחמים מלול, ראש עיריית רחובות וסיעת "עבודה עם לב" במועצת העיר, בראשות המשנה לראש העיר, עו"ד יניב מרקוביץ' וחברי המועצה עו"ד אמיר ירון וד"ר רוני באום, ממשיכים להילחם על הבית. יחד עם חברי הכנסת ועמותת "החזית להגנת הציבור", הוגש בג"ץ משותף נגד ההחלטות, השרירותיות לטענתם, של שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת.

מלול אמר ל'כל הזמן" כי "מדובר באבסורד וחוסר צדק משווע. בעלי העסקים במתחם קניות,  הממוקם בצומת דרכים משותפת לרחובות,  יקבלו פיצויים, בעוד בעלי העסקים ברחוב ממול יפגעו. אני זועק לממשלה בשמם. העיר הושבתה מכל מלאכה בימי הלחימה בעזה ותושביה גילו אחדות והתגייסות, לתפארת מדינת ישראל. פיקוד העורף הודה לנו על כך ויום אחרי המלחמה זורקים את התושבים להתמודד על הפרנסה לבדם. לא יעלה על הדעת, אני משמיע את קולם. קול האזעקה התחלף בקול ענות חלושה של העם,  שבסך הכל רוצה לפרנס את משפחתו בכבוד. למזלי, אני חיי בתוך עמי ושומע אותו. לרוע המזל השלטון המרכזי לא שומע אז אני כאן כדי לצעוק: 'אתם יורים לעצמכם ברגל'".

מלול הגיש עתירה משותפת עם מי שקידם את המאבק בחודש האחרון, חברי סייעת "עבודה עם לב" במועצת העיר רחובות. יו"ר הסיעה, עו"ד יניב מרקוביץ': "כשם שדרשנו מהציבור להוות עורף חזק, כך אנו דורשים מהממשלה להוות גב חזק לציבור. בעלי העסקים נפגעו קשות במלחמה והחלטות שרירותיות הביאו לחוסר שוויון בחלוקת הפיצויים. אין מתפקידו של פיקוד העורף לקבוע נזקים כלכליים". חבר המועצה והסיעה, עו"ד אמיר ירון: "ראוי היה לו שר האוצר היה מכין קריטריונים, בוחן תקציבים וחלוקתם באופן שוויוני. עליו לעשות הבחנה בין מציאות ביטחונית, הכוללת אילוצים והתגייסות העם, לבין תהליך קבלת החלטות במדינה דמוקרטית, השייכת לעם. שר האוצר דיבר רבות בשעת חירום על ענייני ביטחון. כעת הוא גם צריך לקחת את האחריות על ההשלכות. אנחנו נאבקים בשביל תושבי העיר, שנפגעו באופן שווה לערים השכונות וצריכים לקבל יחס שווה".

את העותרים מייצגים עוה"ד שמעון בראון  וערן מרינברג. בעתירה נכתב על ידי בא כוחם: "במסגרת התקנת התקנות נקבעה רשימת היישובים אשר לגביהם חל "מצב מיוחד" ולפיכך תושביהם יהיו זכאים לפיצוי עקיף בגין שיבוש חייהם במהלך מבצע "צוק איתן". רשימת היישובים הזכאים לפיצויי נקבעה בהסתמך על קביעת פיקוד העורף וללא שהמשיבים הפעילו את שיקול דעתם כנדרש על פי חוק".

עוד נכתב בעתירה כי "המבקשים יטענו כי קביעת היישובים עליהם הכריז פיקוד העורף אשר לגביהם חל "מצב מיוחד" נבעה משיקולים ביטחוניים בעוד שהשיקולים עליהם אמורים היו המשיבים לסמוך דעתם, בבואם לבחון את הזכאות לפיצויי עקיף, היו שיקולים כלכליים של שיבוש שגרת חיי התושבים ביישובים".

בין היתר נטען בעתירה כי שר האוצר התעלם מפניות בנושא מצד חברי כנסת וכי העותרים סבורים כי ההסתמכות על שיקולי פיקוד העורף לעניין הפיצויים, מעוותת.

העתירה מתייחסת גם למצב הנוכחי של קבלת ההחלטות ללא קריטריונים, העלולה לפגוע בשלטון החוק: "בשורה של פסקי דין נקבעו שורה של כללים בהם נדרשת רשות לעמוד בבואה להפעיל את שיקול דעתה וזאת בכדי לשפר את הליך קבלת ההחלטות השלטוני, ולשמור על עקרון שלטון החוק שכן כאשר שיקול הדעת השלטוני מופעל לפי קריטריונים ידועים מראש, נמנע פתח לשרירות לב".

בסיכום העתירה נכתב: "העובדה כי המשיבים הסתמכו על החלטת פיקוד העורף ללא שהפעילו כל שיקול דעת עצמאי כנדרש על פי דין הובילה לעיוותים וחוסר צדק משווע שאינו ניתן לכל הסבר הגיוני באי הכללתה של העיר רחובות. אי הכללתה של העיר רחובות במסגרת היישובים שתושביהם זכאים לפיצוי בגין הנזק העקיף שנגרם עקב המבצע עולה כדי חוסר שוויון והפלייה ללא כל צידוק וכן חורגת ממתחם הסבירות".

 

השארת תגובה