ניצני כניעה? משעל מציע לשוב לשולחן המו"מ

שדר פייסני ? יו"ר הלשכה המדינית של החמאס מציע לחזור לשולחן המו"מ בקהיר ▪ הרקע: החיסולים ושיחות קשות עם אבו מאזן ▪ בינתיים: החברות במועצת הביטחון של האו"ם מנסות להתערב בהצעה משלהן

אבו מאזן וחאלד משעל. צילום: אתר מחמוד עבאס
אבו מאזן וחאלד משעל. צילום: אתר מחמוד עבאס

לאחר המסרים הנחושים של גורמים בכירים בחמאס שהבהירו, כי הם מוכנים למלחמת התשה למשך שנים ארוכות, נשמעו היום זמירות חדשות מפי ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל ולפיו "על הארגון לשוב למשא ומתן עקיף". מוקדם להספיד את הארגון או לחשוב כי מדובר בסימני שבירה, לאור החיסולים הרבים שהנחיתו עליו מכה מורלית ואופרטיבית, אך אין ספק כי המכות הקשות שספג השבוע בנוסף לעימותים הפוליטיים מבית, עשו את שלהן במידה מסוימת.

משעל, צוטט הבוקר (ו') באתר "פלסטין היום", כאומר: "ההתנגדות תוודא שישראל ממלאת אחר הדרישות של הפלסטינים, בראשן הסרת המצור על עזה". מאידך, הוא שב ומבהיר כי ארגונו ושאר הפלגים הפלסטינים לא הותשו במערכה הנוכחית מול ישראל. "העם הפלסטיני נלחם כבר מאה שנים ולא מתעייף אחרי חודש", מנסה משעל להפגין כושר עמידה.

אין זה מקרה שמשעל ניסה לשדר מסר פייסני. קדמה לכך, שיחה טעונה אותה ניהל בקטאר עם יו"ר הפלסטינית, אבו מאזן, כאשר נפגשו אתמול בדוחא, בירת קטאר. מדיווח פלסטיני עולה, כי אבו מאזן הטיח במשעל ואנשיו מילים קשות וכינה אותם 'שקרנים', על רקע חשיפת השב"כ, כי החמאס מתכוון להוציא לפועל פיגועים נגד מטרות של הרשות הפלסטינית. אבו מאזן התריע באוזני משעל, כי אם האיחוד הפלסטיני לא יעלה יפה, הוא ינתק עמו כל מגע לצמיתות. הגורם הפלסטיני מסר עוד, כי המידע שחשף השב"כ, היה מוכר בחלקו גם למנגנוני הביטחון הפלסטיני.

ראש הלשכה המדינית של חמאס אומר כי הוא תומך בחזרה לשיחות ההסדרה העקיפות בבירה המצרית, בתקווה שהן יובילו להסרת המצור על עזה. אתמול נזף בו אבו מאזן וכינה את אנשיו "שקרנים"

היום צפוי אבו מאזן לצאת שוב לקהיר כדי להיפגש שם עם בכירי השלטון המצרי, בניסיון מחודש להתניע את המו"מ התקוע עם ישראל.

במקביל למאמצים של יו"ר הרשות לתווך בין ישראל לבין חמאס, מובילות מספר מדינות החברות במועצת הביטחון של האו"ם , בהן גרמניה, צרפת ובריטניה מהלך לסיום הלחימה ברצועת עזה שזוכה לתמיכתן של מדינות נוספות. בעיקרי המהלך עוסקים בהסרת המצור על עזה, העברת השליטה בעזה לידי הרשות הפלסטינית וחידוש המשא ומתן הישראלי-פלסטיני על בסיס גבולות 1967. בנוסף, על פי מסמך הטיוטה שגובש, שני הצדדים יחדלו מהלחימה, יוגדרו סידורי ביטחון מפורטים בעזה והמצור עליה יוסר, בד בבד עם יצירת מנגנוני פיקוח שימנעו מחמאס להתחמש מחדש.

בישראל, לא ממהרים בינתיים לאמץ את היוזמה האירופית, בין היתר, בגלל הסעיף שמהווה מוקש מבחינתה, זה הקורא לחדש את המשא ומתן על בסיס גבולות 1967. גורם מדיני ישראלי, הדגיש אמש כי המדינה לא פוסלת על הסף חידוש המו"מ בקהיר, אך הדבר מותנה בכך שחמאס ינצור לחלוטין את האש. ככל הנראה, המדינות האירופאיות יעכבו את המהלך באו"ם בשלב זה, כדי לתת לערוץ המצרי למצות את עצמו.

עם זאת, החמאס טרם הביע דעתו אודות ההצעה. סביר להניח, שכל עוד טורקיה וקטאר, שתי המדינות שיש להן השפעה המכרעת ביותר על הארגון, לא השמיע קולו בסוגיה, החמאס לא יצייץ בעמדה עצמאית. הצעה שמחזירה לפחות מבחינה הצהרתית את השליטה בעזה לידי הרשות הפלסטינית ומגבילה את יכולתו של החמאס להתחמש מחדש, איננה מתכון ונוסחה בטוחה שהחמאס יוכל לחיות עמה.

בתוך כך, צה"ל מגביר את הלחץ על הארגון. דיווח פלסטיני מוסר, כי עוד ארבעה הרוגים חוסלו הבוקר בשתי תקיפות במרכז רצועת עזה. על פי המסתמן, כל עוד לא ישובו הצדדים לשיחות, צפויים חיסולים וסיכולים ממוקדים נוספים. בינתיים באמצעות פעילות חיל האוויר בעיקר.

השארת תגובה