יקב רמת הגולן הוא הראשון שקם ברמת הגולן, הוא נוסד ב- 1983 על ידי 8 קיבוצים ומושבים. מיום ההקמה ועד היום, ממשיך היקב להעמיק ולהטביע את חותמו בעולם היין הישראלי. הקמתו שינתה את מפת היין המקומי ותפיסת האיכות בתודעת הצרכן הישראלי.
רועי יניב (ג'וניור) מנהל הדרכה של יקב רמת הגולן, כבר 9 שנים מספר כי "הידע שלנו על אזור רמת הגולן מתפתח כל הזמן, אנשי הכרמים והייננים מאפשרים לנו הזדמנויות לייצר סוגים וסגנונות שונים של יין. כל יין שאנו עושים הוא חלק מפאזל, הוורסטיליות של האזור נדירה בעולם היין, כך שהפאזל הזה מורכב באופן מיוחד. ככל שאנו לומדים, האמונה שלנו בפוטנציאל העצום של רמת הגולן כאזור גידול יין מעולה רק הולכת ומתחזקת".
"החזון שלנו הוא להוביל את תרבות היין האיכותי בישראל, זה מתחיל משלב לימוד הטרואר שלנו, דרך יצירת היין שלנו, וכלה במסרים ובפעילויות ייחודיות שאנו עושים עבור ציבור צרכני היין האיכותי וציבור העוסקים בתחום המקצועי של היין. היין שלנו הוא ביטוי של גורמים רבים. אנו מנסים לייצר יין שיאפיין אותנו, את רמת הגולן: את הקרקע הוולקנית המיוחדת שלנו, את סערות השלג בחורף, ואת ימי הקיץ הארוכים והחמים והלילות הקרים, את אנשי הכרמים, ואת צוות הייננים שלנו, על ניסיונם העשיר, יכולותיהם והיצירתיות של כל אחד ואחת מהם.
כרמי רמת הגולן
ליקב כ- 6,300 דונם של כרמי יין מניבים, נכון להיום, ליקב רמת הגולן 20 זנים נטועים, שביניהם החלקה הוותיקה ביותר שרדונה כרם אודם. הכרמים מחולקים ל- 456 חלקות ותת חלקות. ליקב ארבע סדרות עם מגוון של זנים וסגנונות – הר חרמון, גולן, גמלא וירדן.
מרגע הגדרתה, כל חלקה ממופה ומקוטלגת ונמצאת במעקב מתמיד של פרמטרים שונים כגון מיפוי מוליכות קרקע, מיפוי צימוח, בדיקות מצב מים בגפן ועוד. מהידע שנאסף לאורך השנים ניתן ללמוד על אפיוני החלקה, יכולותיה, מהלך התפתחותה ובריאותה. מידע זה הינו כלי חיוני לקבלת החלטות במהלך השנה ובעת הבציר.
החלקות נבצרות בנפרד ונקלטות במיכלי נירוסטה בנפרד כדי לשמור על זהותן וייחודן עד "הבלנד" הסופי. ממבחר כה גדול של חלקות קטנות היינן יכול לבחור את המתאימות לו ביותר ליין הרלוונטי. ההחלטה לבקבק יינות מכרם יחיד התקבלה ביקב רק לאחר שנים רבות של מעקב ולמידה של הייחוד והפוטנציאל של כל כרם וכרם. יינות כרם יחיד מופקים רק בבצירים בהם חומר הגלם יוצא דופן ואופי הטרואר של הכרם בא לידי ביטוי באופן מובהק ביין.
רועי יניב שאחראי בין היתר על ערבי תוכן, מועדון צעירים, הדרכה למלצרים ועוד אומר "מאחר וליקב יש למעלה מ – 20 זנים שונים של ענבי יין, אז יש התנסות של הרבה סוגים של זנים. האיזור גידול הוא וולקנית, אדמה שהיא בזלת ואין הרבה איזורי גידול ייחודיים ברמה גם של האוטוגרפיה וגם משחק של גבהים באיזור קטן יחסית שמגיע עד 800 מטר גובה, כל זה עוזר ליצור יין איכותי מאד.
"היקב מקדם את תרבות היין", מוסיף רועי, "תעשיית היין הישראלית בסך הכל 30 שנה כאן, יקב רמת הגולן הוכיח ללקוח הישראלי ולעולם שניתן להפיק יינות איכות על אדמת ארץ ישראל. ירדן קברנה סוביניון 1984 הוא היין הישראלי הראשון שזכה במדליה בינלאומית. היקב הכי טוב בעולם המודרני, זהו תואר רציני. ויקטור שונפלד היינן הראשי של היקב כבר 28 שנה, וקטף הרבה תארים בשנים הללו. ב – 2012 קיבלנו סוג של תואר נחשב: "היקב הטוב ביותר בעולם החדש". יש יתרון בכך שהיינות שהיקב מוציא נותן לנו לבטא את הזן בצורה מאד טהורה. רוצה להבין מה הטעם של סירה למשל, היין של רמת הגולן יתן לך את האפשרות לטעום בצורה הברורה ביותר בלי משחקים".
"יש ליקב אפליקציה לכל טלפון ווין אפ – מפשטת את העניינים, נניח מישהו רוצה להבין משפט על יין ספציפי שם ניתן לקבל את כל הפרטים בשפה הכי ברורה שיש. בכלל יש שם המון מידע בכל מה שקשור ליין באופן כללי.
כבר כמה שנים אנחנו משתתפים בתערוכת היין הכי גדולה בעולם שמתרחשת בגרמניה, אנחנו מציגים שם ביחד עם יקב רקנטי ויקב הרגלים – 3 ישראלים, כל שנה ההתעניינות והביקוש והרצון לטעום יין מארץ ישראל רק עולה כל שנה".
יינות לחג
רועי יניב: החג הזה הייתי ממליץ על זנים אקזוטיים כמו טמפרניו – הזן של ספרד, ביקב אנחנו עושים אותו בגישה מאד נגישה ונוחה למשתמש. הזדמנות להכיר משהו חדש אבל יחסית לא מוכר כי לא מייצרים ממנו הרבה.
יש הרבה חשדנות לגבי דברים שלא מכירים, מרלו וקברנה כולם מכירים ומרגישים בטוח לקנות. אני יכול להבטיח שלקוח שרוכש יין מסדרת גמלא לא משנה מאיזה זן, הוא יבין את היין ויהיה לו טעים, כי אלו יינות שקל להתחבר אליהם מהר מאד.
הר חרמון רוזה – הבציר השני, השילוב של הזנים ייחודי. מרכיבים את היין מסירה, מטמפרניו ומטינטה קאו, מוציא יין ורדרד, קליל וקיצי. פתיח מעולה לסעודה.
למנות העיקריות אנחנו ממליצים על הירדן מרלו, בציר 2016 זה המרלו הכי מעודן שיצא מבית היקב ב – 15 שנה האחרונות.