הצעת החוק לפתיחת קבר תגובה בפסק הלכתי של הרבנות הראשית

הוועדה המיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח והבלקן קיימה את הדיון השלישי על הצעת חוק פתיחת קבר של קטין יוצא תימן, המזרח או הבלקן לצורך ביצוע בדיקה גנטית לקשרי משפחה

בית קברות  (צילום: ויקיפדיה)
בית קברות (צילום: ויקיפדיה)

את הדברים אמרה יו"ר הוועדה ח"כ נורית קורן שהוסיפה ואמרה כי ההצעה תאפשר להביא לבירור ולסגירת של חלק מהיעלמות הילדים תוך הקפדה על ליווי ופיקוח הן של הרבנות הראשית והן של המכון לרפואה משפטית על מנת להבטיח את כבוד החי, כבוד המת ואת מקסימום הסיכויים לזיהוי הילדים הקבורים.

הוועדה המיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח והבלקן קיימה את הדיון השלישי על הצעת חוק פתיחת קבר של קטין יוצא תימן, המזרח או הבלקן לצורך ביצוע בדיקה גנטית לקשרי משפחה.

בדיון השתתפו יו"ר הוועדה ח"כ נורית קורן, ח"כ אמיר אוחנה, ח"כ אורי מקלב, ח"כ ישראל אייכלר, נציגי משרד המשפטים, הבריאות, האוצר ומרשם האוכלוסין. עוד השתתפו נציגי המשפחות חברה קדישא, זק"א, ומומחים באיתור נעדרי צה"ל.

בפתח הדיון ספרה עידית בן שימול על החלטת בית המשפט שלא לאפשר למשפחתה לפתוח את הקבר, שם על פי הרישומים ועל פי החברה קדישא, קבור בן המשפחה. בפסק הדין שהתקבל רק לאחרונה קבעה כב' השופטת אסתר (ז'יטניצקי) כי היות והמשפחה פנתה לאחר זמן ולאור הספק בהצלחת הפקת DNA ולאור החשש בפגיעה בכבודו של מת אחר – המשפחה לא רשאית לפתוח את הקבר.

לפסק הדין המלא:

יו"ר הוועדה ח"כ נורית קורן ארמה כי הפסק הדין מחדד את הצורך בחקיקת החוק שינחה את בתי המשפט להורות על פתיחת קברים, בדיוק במקרים בהם יש ספקות וזאת על מנת לאפשר למשפחות מנוחה, ישיבת שבעה במקרים בהם לא ישבו שבעה ואף הקמת מצבה.

עו"ד נירה לאמעי יועמ"ש הוועדה הסבירה כי הנוסח המונח בפני הוועדה הוא התוצאה של הישיבות הקודמות והערות שהועברו ממשרדי הממשלה. היועצת המשפטית ציטטה את מטרת הצעת החוק "מטרת החוק היא לאפשר את חקר האמת לגבי מותם ומקום קבורתם של קטינים יוצאי תימן, המזרח והבלקן אשר הודעה על מותם נמסרה לבני משפחותיהם מבלי שהתאפשר להם לזהותם ולהביא אותם לקבורה"

עו"ד לאמעי הדגישה כי הנוסח של הצעת החוק נועד מצד אחד להקל על בני המשפחות לקבל את ההיתר לפתיחת הקברים בצורה הרחבה ביותר אך מצד שני קיים הרצון שלא להרחיב את תחולתו של החוק לנקברים שאינם קשורים לפרשיית היעלמות הילדים.

הנוסח של החוק נועד לחסוך מבית המשפט את הדיון העקרוני על פתיחת הקברים המיוחסים לפרשייה ולצמצם את הדיון רק לנסיבות המיוחדות שיובאו בכל מקרה.

ח"כ ישראל אייכלר הדגיש כי בחוק חייב להופיע סעיף ברור שמחייב אישור מיוחד של הרבנות ופיקוח הלכתי בשטח. עוד אמר כי יש עניין גדול לחשוף את התעלומות כל עוד זה נעשה על פי ההלכה. ח"כ אייכלר אף הקריא מתוך פסק ההלכה של הרב עובדיה שקבע שלמרות שאסור לפתוח קברים, לצורך גדול נראה שיש להתיר לפתוח הקברים שכל שהוא לצורך מצוה אין חשש.

ח"כ אורי מקלב אמר כי צריך להגיע לחקר האמת והעוול הגדול של חטיפת הילדים. זו הייתה התעלוות רגשית ופיזית בחסות שלטונית. עם כל זה בבסיס של החוק צריך להיות שתהיה דרישה להתייחסות לכבוד המת בתוך הסעיפים הללו, גם כשבית המשפט בא לדון, הנושא של כבוד המת צריך להיות חלק מהדיון. כבוד המת צריך להיות חלק מהדיון ולא רק בשעת פתיחת הקבר.

יו"ר הוועדה ח"כ נורית קורן התייחסה לחשש שהעלו חברי הכנסת ואמרה כי לבקשתה יכנס הרב הראשי את וועדת כבוד המת. חברי הוועדה יציגו בפני הוועדה את נוסח הצעת החוק ולאחר מכן ופסק ההלכה שתכתוב הוועדה יוצמד אל החוק. למרות פסקי ההלכה הקיימים של הרב עובדיה והרב קאפח, הצעת החוק תאושר גם בפסק הלכתי של הוועדה לכבוד המת של הרבנות הראשית.

הצעת החוק תאפשר להביא לבירור ולסגירת של חלק מהיעלמות הילדים תוך הקפדה על ליווי ופיקוח הן של הרבנות הראשית והן של המכון לרפואה משפטית על מנת להבטיח את כבוד המת ואת מקסימום הסיכויים לזיהוי הילדים הקבורים.
בשבוע הבא תקיים הוועדה דיון המשך על הצעת החוק.

השארת תגובה