ועדת התזונה הגישה המלצות: סימון "אדום" וחינוך

ועדת האסדרה לקידום התזונה בישראל הגישה השבוע את המלצותיה לשר הבריאות יעקב ליצמן. בין ההמלצות: סימון "מזון אדום" על מוצרים המכילים מרכיבים לא בריאים, הגבלת השיווק והפרסום של מזון מזיק ועידוד יצרנים לייצר מזון בריא וקידום חינוך תזונתי. ליצמן: "משרד הבריאות נחוש בדרכו למגר את התופעה, במטרה לשמור על בריאות הציבור ומניעת תחלואה"

%d7%94%d7%a9%d7%a8-%d7%99%d7%a2%d7%a7%d7%91-%d7%9c%d7%99%d7%a6%d7%9e%d7%9f-%d7%95%d7%9e%d7%a0%d7%9b%d7%9c-%d7%9e%d7%a9%d7%a8%d7%93%d7%95-%d7%9e%d7%a9%d7%94-%d7%91%d7%a8-%d7%a1%d7%99%d7%9e%d7%9f-%d7%98
%d7%94%d7%a9%d7%a8-%d7%99%d7%a2%d7%a7%d7%91-%d7%9c%d7%99%d7%a6%d7%9e%d7%9f-%d7%95%d7%9e%d7%a0%d7%9b%d7%9c-%d7%9e%d7%a9%d7%a8%d7%93%d7%95-%d7%9e%d7%a9%d7%94-%d7%91%d7%a8-%d7%a1%d7%99%d7%9e%d7%9f-%d7%98
עכשיו באשדוד: דירה החל מ-1.100.000 ש"ח

המלחמה על הבריאות: ועדת האסדרה לקידום תזונה בישראל, הגישה השבוע (שני) את המלצותיה, לשר הבריאות יעקב ליצמן.

ועדה האסדרה מונתה בחודש אפריל 2016, במטרה לגבש המלצות לאסדרה תזונתית לקידום סביבה תזונתית בריאה לאוכלוסיית ישראל, וכללה שורה של אישים מתחום הבריאות ומתעשיית המזון בראשות מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב.

בין המסקנות שהוגשו: סימון מזון בחזית האריזה אינפורמטיבי ושיפוטי – סימון חיובי וסימון שלילי. הגבלת שיווק ופרסום מזון מזיק עם דגש על פרסום ושיווק לילדים ולנוער. רגולציה תזונתית על תזונה במערכות החינוך השונות. קידום תזונה בריאה במפעלים גדולים המוזנים על ידי המדינה. עידוד יצרנים בינוניים וקטנים לייצר מזון בריא. מתן תמיכות ותמרוץ מענקי מחקר לעידוד ייצור מזון בריא באמצעות שתוף פעולה בין מדענים ממשרדים שונים. קידום חינוך תזונתי. הסברה לאומית במערכת החינוך ובמדיה וקידום הנגשה כלכלית של מזון בריא.

כאמור ההמלצה המרכזית, כוללת סימון "מזון אדום", כלומר שעל מוצרים שיכללו מרכיבים לא בריאים יהיה סימון מיוחד שיתריע מפני סכנתם הבריאותית. הסימון הזה יערך בשלושה שלבים, שהראשון שבהם יהיה בינואר 2018 עם אפשרות דחייה בחצי שנה בהוראת השר, השלב השני יחל ביולי 2019 והשלב השלישי והסופי ב-2020.

כך למשל, לפי הטבלה שפורסמה, בשלב הראשון מזון מוצק שיש בו 800 מ"ג נתרן ב-100 גרם מוצר, יסומן כ"מזון אדום", בשלב השני הסימון יהיה גם על מוצרים המכילים רק 500 מ"ג נתרן, ובשלב השלישי מוצר המכיל רק 400 מ"ג יקבל את הסימון המרשיע.

שר הבריאות יעקב ליצמן אמר בהגשת הדו"ח: "אני מברך על עבודת חברי הוועדה לאסדרת המזון, ואני מבקש להבהיר כי אנו נחושים להוביל שינוי בתזונה נכונה לאזרחי ישראל. השלב הראשון הוא העלאת מודעות הציבור לסכנות הכרוכות במזון לא בריא, ובהמשך גם לעודד צריכת מזון ראוי ובריא.

"אני מברך את התעשיינים וכל גורמי המשק ששותפים איתנו בתהליך הלאומי עליו הכרזנו למניעת תחלואה ולהביא לשינוי הרגלי התזונה בקרב הציבור.

"נתוני הסוכר מצביעים על כך שישראל מובילה בצריכת סוכר פר נפש. משרד הבריאות נחוש בדרכו למגר את התופעה, במטרה לשמור על בריאות הציבור ומניעת תחלואה. זה האתגר המרכזי שלנו בתקופה זו ואני בטוח שיישום המלצות וועדת האסדרה במזון, בשיתוף כל הגורמים בתעשיית המזון, יביאו לשינוי המיוחל לטובת אזרחי ישראל".

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר: "היום זו נקודת פתיחה חשובה בה מערכת הבריאות הישראלית לוקחת על עצמה אחריות נוספת. אורח חיים בריא ותזונה בריאה היה שמור עד כה לקומץ תזונאים ומיעוט רופאים ואחיות, ועוד כמה משוגעים לדבר. ואנו הופכים את הנושא הזה היום לנחלת הכלל ולנושא מרכזי בשיח הציבורי בישראל. הזכות לאורח חיים בריא היא של כולם, והחובה שלנו כממשלה היא לייצר סביבה שמאפשרת את הבחירה הבריאה.

"אני מודה לשר הבריאות, הרב יעקב ליצמן שהוביל ודחף והתעקש, לחברי הועדה שהתגייסו למהלך ולעובדי משרד הבריאות שנרתמו לסוגיה בעבודה אינטנסיבית ומסורה, ומתוך תחושת שליחות עמוקה".

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, בתגובה להחלטות ועדת האסדרה לקידום תזונה בריאה של משרד הבריאות:

"לפני שאנחנו תעשיינים אנחנו הורים לילדים וסבים לנכדים ובריאותם עומדת לנגד עינינו יומם וליל. המלצות ועדת האסדרה לקידום תזונה בריאה כפי שמוצגות היום, אינן פשוטות לתעשייה הישראלית אשר אינה נופלת באיכותה ובחדשנותה מתעשיות המזון העולמיות.

תעשיית המזון הישראלית פועלת לשיפור מוצריה ולהפחתות סוכר, נתרן ושומן, מזה מספר שנים, ובחרה לראות בפעילות הועדה כהזדמנות להיות שותפה לדרך ולהשפיע, למרות המחיר הכבד שההמלצות מביאות איתן.

יש לזכור כי מדובר במגמה עולמית נרחבת, שהחלה כבר לפני עשור בהתוויית ארגון הבריאות העולמי WHO ותעשיית המזון הישראלית רואה את עצמה כחלק מהמגמה העולמית. גם בעתיד, התעשייה הישראלית תמשיך לפעול בשיתוף פעולה מלא עם הרגולטורים השונים ככלל ומשרד הבריאות בפרט, בכל אשר יידרש במטרה להשמיע את קול התעשייה, ולוודא את ישימות והצלחת המהלכים, מתוך רצון ודאגה אמיתית ללקוחותיה, אזרחי מדינת ישראל.

אני רוצה להודות לשר ליצמן ולמנכ"ל משרדו בר סימן טוב על ההבנה וההתחשבות בצרכי תעשיית המזון הישראלית ועובדיה, וכן על הדאגה לבריאות הציבור ועתיד ילדינו".

השארת תגובה